• NOC V ŠKOLE

    Že v škole sa iba učí, že je tam nuda....? Určite nie! Príď sa presvedčiť, že v škole to je vlastne úplne super.

  • Deň so svätými

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň so svätými .

    Na Sviatok Všetkých svätých sme sa pripravovali ako škola nielen spoločnou svätou omšou vo farskom kostole. Každá trieda si tiež vybrala triedneho patróna, ktorého kreatívne predstavila po svätej omši.

  • Októbrová besiedka k úcte starším v ŠKD

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Októbrová besiedka k úcte starším v ŠKD.

    Október, mesiac úcty k starším, oslávili žiaci ŠKD vystúpením pre starých rodičov v stredu 25. októbra.

    Žiaci nášho ŠKD si pripravili pekný program pre starých rodičov, ktorý im predviedli na vystúpení popoludní 25. októbra. 

  • Milí priatelia misií!

     

    Rektor seminára v africkom Benine, o. Ambroise Kinhoun, navštívil Slovensko od 16. do 25. októbra 2023. Prišiel sa stretnúť so slovenskými veriacimi, poďakovať im za podporu a odovzdať radostné posolstvo evanjelia. Prečítajte si jeho rozlúčkový list, ktorý napísal na letisku, keď čakal na svoje lietadlo do Beninu a pozrite si videá a fotografie z jeho návštevy.

    Pochválený buď Ježiš Kristus,

    Nech sa mi jazyk prilepí na podnebie, ak zabudnem na teba, najmä na tento svetový misijný týždeň v októbri 2023.

    Som plný vďačnosti otcovi Ivanovi Kňazemu a celej dynamickej rodine PMD na Slovensku. Dobrorečím Bohu za mnohé srdcia poznačené radosťou z evanjelia a láskou k Cirkvi, ktoré som stretol. Áno. Videl som Cirkev bohatú na vieru, lásku a predovšetkým nádej. Ďakujem TV Lux a Rádiu Lumen a všetkým ostatným novinárom, ktorí sprostredkovali evanjelizáciu počas tohto misijného týždňa. Ďakujem za srdečné prijatie v kňazských seminároch v Nitre a v Košiciach, v kostoloch Božieho milosrdenstva v Žiline-Hájiku, svätého Andreja v Bolešove, Kráľovnej pokoja a svätého Antona Paduánskeho v Košiciach.

    Ďakujem mame Kataríne z filmu „Halier chudobnej vdovy“ a jej zbožnej rodine v Lendaku. Ďakujem za nádej, ktorú sme oslavovali spolu s deťmi, ich učiteľmi a mladými ľuďmi v škole Dona Bosca v Zlatých Moravciach, svätej Edity Steinovej a svätých Cyrila a Metoda v Košiciach. Chcel by som vyjadriť vďaku mnohým mojim odvážnym tlmočníkom a sprievodcom (laikom, rehoľným sestrám a kňazom). Samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na každodennú duchovnú podporu celého Kňazského seminára Mgr. Louisa-Parisota v Tchanvédji v Benine, ktorého som bol vyslancom. Som si tým istý: náš Pán Ježiš Kristus dá semienkam kráľovstva, ktoré boli zasiate v tomto týždni misií, rásť v prehojnej milosti. Nech je oslávené jeho Najsvätejšie meno.

    Dovidenia Slovensko.

     

    S radosťou a vďačnosťou.

    P. Ambroise KINHOUN, misionár.

  • Workshopy

    V mesiaci september sme spolu s našimi nepočujúcimi klienti uskutočnili workshopy vo vybraných základných a materských školách - Základná škola sv. Don Bosca Zlaté Moravce, Základná škola sv. Dominika Sávia Machulince, Materská škola Machulince, ZŠ Štefana Moysesa, Tesárske Mlyňany.  Na worshope v Základnej škole sv. Don Bosca bol prítomný aj pán Peter Frajka, predseda klubu ANEPS, s ktorým spolupracujeme dlhodobo. Po uskutočneným workshopoch mali deti za úlohu nakresliť obrázok z dňa prežitého s našimi klientmi. Krásne a milé obrázky od detí sme potom vystavili v altánku nášho zariadenia a klienti aj zamestnanci mali možnosť hlasovať za najkrajší obrázok. Výhercovia budú odmenení vankúšikom s vyobrazenou kresbou dieťaťa, ktorý ušije naša nepočujúca klientka Inga. Vďaka vytvoreným priateľstvám plánujeme zabezpečiť neustály kontakt detí základných škôl s klientmi, čo bude obojstranne prospešné.

    Táto aktivita sa uskutočnila vďaka podpore Nadácie Henkel Slovensko.

  • Misijná svätá omša

    Mesiac október sa pre nás neodmysliteľne spája s misiami. Každoročne sa počas októbra realizujú okrem prezentácií a prednášok o misiách vo svete, aj misijné zbierky v kostoloch. Misijnú nedeľu slávia farnosti celého sveta, aj tie najchudobnejšie. Je to najstaršia a najväčšia akcia solidarity na celom svete. „Kráčajme po ceste s horiacim srdcom” (porov. Lk 24, 13-35). To je motto tohtoročnej Misijnej nedele, ktorá pozýva všetkých kresťanov, aby sa učili vzájomne zdieľať bohatstvo viery s nadšením. Aj tento rok v nedeľu 22.10. sa koná misijná zbierka. V tomto roku pre africkú krajinu Benin.Pri tejto príležitosti aj Farnosť Zlaté Moravce v spolupráci so ZŠ sv. Don Bosca zorganizovala vo štvrtok 19. októbra svätú omšu vo farskom kostole sv. Michala Archanjela za účasti žiakov a učiteľov i farskej rodiny. Omšu celebroval riaditeľ Pápežských misijných diel Ivan Kňaze spolu s pánom dekanom Petrom Štálnikom a hosťom z afrického Beninu, rektorom kňazského seminára Ambroise Kinhoun. Ten napriek francúzštine dokázal vtiahnuť do svojho rozprávania malých i veľkých a priblížiť tak nielen život vo svojom rodnom Benine, ale i misijné poslanie Cirkvi ako takej. Omšu obohatili svojou hrou a spevom žiaci ZŠ.

  • Milión detí sa modlí ruženec

    Táto modlitebná iniciatíva pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Našou celosvetovou ružencovou kampaňou, ktorá tradične pripadá na sviatok svätého Lukáša, chceme pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. V roku 2023 sa zapojilo 795.673 detí do modlitby ruženca, z toho 149 556 na Slovensku a medzi nimi i žiaci našej školy.

  • Kreatívna palacinka a Olympiáda finančnej gramotnosti

    Dňa 6.10. 2023 sa na SOŠ obchodu a služieb v Zlatých Moravciach konali dve súťaže: súťaž Kreatívna palacinka a prezentácia kulinárskeho umenia o zdravom životnom štýle pánom Danielom Melicherikom. Naše žiačky tvorivo vytvorili chutné palacinky a hlavne ochutnali zdravé palacinky. Súbežne prebiehala Olympiáda finančnej gramotnosti, na ktorej si naši chlapci overili svoje finančné schopnosti a boli úspešní.

  • Svetový deň zdravej výživy

    Hovorí sa, že raňajky sú hlavným jedlom dňa. Nech je to akokoľvek, jedno je isté: ráno robí deň a to ako ho začnete ovplyvní vašu náladu, energiu a to, ako všetko zvládnete. Začať deň chutnými zdravými raňajkami preto môže byť pre vás len plus.Pochutnáte si, dobre sa naladíte a spokojne vykročíte do nového dňa. A takto to bolo dnes u nás v škole celkom určite....

  • Milan Rúfus – Poďakovanie za úrodu

    Milan Rúfus – Poďakovanie za úrodu

    Dnes boli naši v kostole

    ďakovať Bohu za úrodu.

    Že to, čo máme na stole,

    hrial slniečkom a dal mu vodu.

    Teraz Ti, Bože,

    ďakujemza úrodu,

    čo v lese rastie.

    A čo tam dáva Tvoja zem

    pre detskú radosť, detské šťastie.

    Jahody, trnky, maliny,oriešky, hríby…

    Z dávien času

    tam deti chodia za nimi

    a ako ovečky sa pasú.

    Deti a vtáctvo nebeské.

    Veď je to všetko z Tvojho rodu.

    Aj veverička na lieske

    bez slov sa modlí za úrodu.

    A Ty počuješ každú tvár.

    Tebe aj nemý prehovorí.

    A ako dobrý hospodár

    nasýtiš všetky Tvoje tvory.

     

  • Medzinárodný deň pešej chôdze do školy

    Do školy sa dá chodiť rôznym spôsobom. Najzdravšia a najzaujímavejšia je však cesta do školy pešo. Navyše pešia cesta do školy má aj pozitívny zdravotný efekt. Zapoj sa aj ty vo štvrtok do školskej výzvy. Skús aspoň časť cesty do školy prejsť pešo.Ak chodíš pešo či autobusom robíš to vlastne každý deň. Ak chodíš autom, skús vystúpiť nie na školskom dvore a aspoň pár metrami chôdze prispej k svojmu zdraviu...

  • Plenárne zasadnutie rodičov

  • Brána jazykov otvorená

    Brána jazykov otvorená - je vzdelávacia aktivita, ktorá sa v Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach už etablovala ako netradičná edukačná aktivita, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú aj naši žiaci. Ani tento rok tomu nebolo inak.

  • Vďačnosť

    Naši žiaci vedia, že je tak veľa toho, za čo môžu byť vďační.

  • Workshop DSS Svetlo Olichov

  • Deň čokolády

    V stredu 13. septembra sa slávi Medzinárodný deň čokolády a zároveň je to Deň pozitívneho myslenia. Ak máš chuť, zapoj sa do výzvy dňa.

  • Ej, leto, leto...

     Piataci v Múzeu v Zlatých Moravciach videli, ako vyzerali prázdniny v minulosti, ako sa štopali husi, ako sa moržovalo, pralo, nosila voda zo studne, miesilo cesto na slíže, lúpala fazuľa, vyrábali štiepky... Dnes to nie je len o práci, ale aj o hrách a zábave. Všetko bolo umocnené možnosťou vyskúšať si činnosti na vlastnej koži. Zaujímavé podujatie.

  • Slávnostné zahájenie nového školského roka

    Zahájenie nového školského roka 2023/2024

  • Exkurzia pracovný tábor Sereď

    Dňa 14.6. sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie do pracovného tábora v Seredi. V expozícii sme si vypočuli veľmi fundovanú prednášku "Deti a holokaust" a prezreli si zaujímavo inštalované priestory bývalého pracovného tábora. Žiakov najviac oslovili osudy konkrétnych ľudí. Sereď by mala zostať mementom pre nás všetkých a mala by prispieť k vyrovnaniu sa aj s touto etapou našich dejín.

strana:

Novinky

Kontakt

  • ZŠ sv. Don Bosca Zlaté Moravce
    Ul. 1. mája 24
  • +421904 957 610